Skogsbad
7-p82USw (1)

Skogsbad

"And into the forest I go,
to loose my mind and find my soul"
-John Muir-

Att befinna sig i skogen innebär inte bara en behaglig känsla, det är faktiskt välgörande för oss.

Skogen har förmågan att läka oss från olika stressrelaterade tillstånd och stärka vårt immunförsvar, vilket nu stöds av många vetenskapliga studier. Även om mätbara tester och forskning har sin plats, är det främst helheten av skogsbadet som bör upplevas i första hand, snarare än dess enskilda delar.


Skogsbad kan vara ett värdefullt verktyg för att återhämta energi för både kropp och själ, minska upplevd stress och återknyta till det enkla och naturliga. Det är precis det som är så behövligt i dagens samhälle och kommer att vara viktigt även i framtiden.

Jag har en känsla av att skogsbad, den unika kombinationen av skog, sinnlig närvaro och långsamhet, kommer att efterfrågas ännu mer i Sverige framöver.


Redan på 2000-talet inleddes seriösa studier och tester i Japan, där man utforskade det som man tidigare hade känt intuitivt. Forskningen visar att även korta vistelser i naturen, med avsiktlig långsammare tempo och öppna, närvarande sinnen, ger en rad fördelar. Om det fanns ett piller som erbjöd alla dessa fördelar utan några biverkningar, skulle det vara en mirakelmedicin.

Så det vi instinktivt har känt, bekräftas också av forskningen - skogen har en läkande kraft.


Skogsbad, eller shinrin-yoku på japanska, är en unik och fridfull praxis som involverar att njuta av skogens atmosfär för att främja fysisk och mental hälsa. Termen "shinrin-yoku" översätts direkt till "skogsbad" på svenska och syftar på en sorts terapeutisk naturupplevelse där du engagerar dig i att helt enkelt vara närvarande i skogen och absorbera dess omgivning på ett medvetet sätt.

Att delta i skogsbad är inte bara en aktivitet utan snarare en inbjudan att uppleva skogen genom alla sinnen. Det handlar om att låta naturens lugnande och helande krafter påverka kroppen och sinnet. Forskning har visat att skogsbad kan ha en rad positiva hälsoeffekter, inklusive minskad stress, förbättrad mental klarhet, och stärkt immunförsvar.


Under ett skogsbad tar man sig tid att sakta vandra genom skogen och uppmärksamma varje steg. Man kan stanna upp för att lukta på dofterna från träden och blommorna, lyssna på suset av löven i vinden och känna marken under fötterna. Det handlar om att vara närvarande och medveten om naturens skiftande nyanser och ljud.


För att fullt ut uppleva skogsbadets fördelar är det viktigt att låta sig själv släppa tankar på stress och oro. Att vara närvarande i skogen ger en möjlighet att koppla bort från det hektiska tempot i det moderna livet och återfå balansen mellan kropp och själ.


Skogsbad är inte bara en terapeutisk upplevelse utan också en påminnelse om vikten av att vårda och bevara naturen. Genom att integrera skogsbad i våra liv kan vi inte bara förbättra vår hälsa utan också stärka vårt band med den naturliga världen.

Så, nästa gång du har möjlighet, ge dig själv gåvan av ett skogsbad. Upptäck skogens lugnande kraft och låt dess helande energi omfamna dig. Det är en enkel men kraftfull praxis som kan berika ditt liv på många sätt


Studier har visat att skogsbad kan:


  • Sänka puls och blodtryck
  • Främja hjärta och blodkärl
  • Sänka blodsockernivån
  • Boosta immunförsvaret
  • Förbättra kognition, koncentration och minne
  • Reducera stress - sänker kortisol och adrenalin i blodet
  • Främjar det parasympatiska nervsystemet och undertrycker det sympatiska.
  • Lindrar oro och depression
  • Höja energinivån vid utmattning