Yoga
IMG_6005
IMG_2834
IMG_2707
IMG_2847

                Yoga NidraYoga Nidra kallas även för yogisk sömn eller den sömnlösa sömnen och är en meditationsteknik som går ut på att låta kroppen få vila i djupavslappning medan sinnet är fokuserat. En yoga nidra guidas av en lärare, antingen fysiskt på plats eller via en ljudfil och kan utövas fristående eller i anslutning till yogaklass. Fördelarna med yoga nidra är många - som förbättrad söm, minskad stress och effektiv återhämtning.


Yoga Nidra bygger på en gren av yoga som kallas pratyahara och som innebär att man vänder sina sinnesintryck inåt och på så sätt bygger upp en medveten närvaro och lugn inom sig. Yoga Nidra utförs liggande på en yogamatta eller i sängen och med eventuella kuddar, bolster, filtar och andra tillbehör så att man inte fryser eller ligger obekvämt då det kan störa meditationsförloppet. En lärare guidar dig sedan igenom din kropp i en särskild ordning med målet att hela kroppen till slut ska få “sova” eller slappna av, medan sinnet är vaket. Förutom kroppsscanning är visualisering en vanlig teknik som används i Yoga Nidra.


Vad händer i kroppen under yoga nidra?

Studier visar att utövning av Yoga Nidra ökar må-bra-hormonet dopamin i kroppen och att personer som praktiserar Yoga Nidra regelbundet håller en lägre stressnivå. Förutom att minska stress så upplever många att Yoga Nidra förbättrar sömnen då tekniken hjälper till att släppa på både kroppsliga och psykiska spänningar. Nidra är återhämtande för både kropp och själ och bidrar till en bättre koncentrationsförmåga.


Vem kan utföra yoga nidra?

Yoga Nidra passar de allra flesta som vill komma ner i varv, förbättra sin sömn och hantera stressen i livet. Eftersom man utför Yoga Nidra liggande är det en lättillgänglig teknik även för de som har svårt att meditera sittande. Gravida och andra som av olika anledningar inte kan ligga på rygg kan ligga på sidan eller andra vilsamma positioner när de utövar Yoga Nidra. Om du har svårt att koncentrera dig de första gångerna, ge inte upp! Precis som med allt annat ger övning färdighet och med tiden lär du dig att glida djupare in i den yogiska sömnen.


Fördelar med yoga nidra

 • Många upplever många fysiska fördelar såsom minskad stress och bättre sömn.
 • Ger dig en total djupavslappning som släpper mentala och fysiska spänningar.
 • Kan användas för att somna eller för att få återhämtning vid förlorad sömn. (Dock ej som ersättning för nattlig sömn, läs mer under "Att tänka på").
 • Ger ökad koncentration genom att vårt sinne blir avslappnad och därmed ökar vårt fokus.
 • Enkelt att utföra, även för den som har problem att hålla en sittande meditationsställning.
 • Kan minska fysisk smärta genom att hormoner kopplade till smärtlindring frigörs.
 • Ger både kropp och sinne återhämtning och balans.
 • Tillåter dig att gå på djupet av dig själv och bli mer trygg.


När passar yoga nidra?

Yoga nidra passar för alla som vill komma ner i varv, slappna av och skapa en bra balans i kropp och själ. ​​


Att tänka på när du praktiserar yoga nidra

 • Precis som med all praktik så ger övning färdighet. Ju mer du praktiserar yoga nidra, desto bättre blir det.
 • Se till att ligga bekvämt och hjälp gärna kroppen med bolster, kuddar och filtar för att verkligen kunna slappna av.
 • Det ger även ge kroppen chansen att komma ner i varv och vila när vi är under stress.